Sunday, January 30, 2011

sempena pilihanraya tenang:demokratik kah malaysia?

bersempena satu pilihanraya kecil hari ini di johor,adakah korang rasa negara malaysia sebuah negara demokratik? yang betul-betul mengamalkan ciri-ciri sebuah negara demokratik.kalo korang kata ya,gua kata tunggu dulu.mari gua kenalkan lu dengan Geert Hofstede.

Geert Hofstede ialah seorang ahli siosologi belanda yang memperkenalkan 'five cultural dimensions'.lima dimensions tersebut ialah power distance (PD),Individualism (IDV), Masculinity (MAS), Uncertainty Avoidence (UAI) dan Long Term Orientation (LTO).lima dimension ini digunakan untuk menganalisa budaya sesebuah negara.

tapi apa yang gua nak cerita ialah tentang power distance (PD).PD ialah satu analisa untuk mengukur pengagihan kuasa (distribution of powers) dan kekayaan di dalam sesebuah negara,bisnes atau budaya.sesetengah orang menganggap PD ini adalah kadar perbezaan antara 'haves' dan 'have nots'

Geert telah membangunkan satu indeks iaitu power distance index (PDI) yang menyenaraikan indeks kadar kedemokratikan sesbuah negara di dunia.negara yang mempunyai indeks yang rendah menerima pengedaran kuasa yang lebih setara atau sama.orang putih kata flat power distribution.kalo orang tua melayu kata 'duduk sama rendah,berdiri sama tinggi'.dan kalo ayat feveret ameno ialah 'berjiwa rakyat'.di negara yang PDI nya rendah,orang bawahan atau marhein diberi peluang untuk mempersoalkan mereka yang berkuasa,malah orang atasan berusaha mendapatkan pandangan dari orang bawahan.bermakna negara yang indeksnya rendah sangat demokratik,rakyat bebas bersuara,serta surat khabar boleh mempersoalkan tindakan pemerintah secara terbuka.

bagi negara yang indeks PD yang tinggi rakyat menerima serta expect pengagihan kuasa yang tidak rata.tidak flat.bermakna terdapat hieraki dalam pengagihan kuasa.berbanding dengan negara PDI yang rendah,suara rakyat di negara yang PDI tinggi,sangat tidak bebas.mempersoalkan tindakan dan keputusan yang dibuat oleh orang atasan atau pak menteri adalah suatu yang tidak normal.masyarakat pula menerima dengan hati yang rela status mereka sebagai orang bawahan atau orang biasa.

jadi mari kita lihat berapa PDI untuk negara kita,dan di tangga berapa negara kita dikalangan negara dunia.

Power Distance Index
1-2021-4041-6061-8081-100101-120

CountryPDIIDVMASUAILTO

Malaysia104265036
Guatemala95637101
Panama95114486
Philippines9432644419
Mexico81306982
Venezuela81127376
China80206640118
Egypt80385268
Iraq80385268
Kuwait80385268
Lebanon80385268
Libya80385268
Saudi Arabia80385268
United Arab Emirates80385268
Ecuador7886367
Indonesia78144648
Ghana7720465416
India7748564061
Nigeria7720465416
Sierra Leone7720465416
Singapore742048848
Brazil6938497665
France68714386
Hong Kong6825572996
Poland68606493
Colombia67136480
El Salvador66194094
Turkey66374585
Belgium65755494
Ethiopia6427415225
Kenya6427415225
Peru64164287
Tanzania6427415225
Thailand6420346456
Zambia6427415225
Chile63232886
Portugal632731104
Uruguay613638100
Greece603557112
South Korea6018398575
Iran58414359
Taiwan5817456987
Czech Republic57585774
Spain57514286
Pakistan55145070
Japan5446959280
Italy50767075
Argentina49465686
South Africa49656349
Hungary46558882
Jamaica45396813
United States4091624629
Netherlands3880145344
Australia3690615131
Costa Rica35152186
Germany3567666531
United Kingdom3589663525
Switzerland34687058
Finland33632659
Norway316985020
Sweden317152933
Ireland28706835
New Zealand2279584930
Denmark18741623
Israel13544781
Austria11557970
sumber dari sini
janganlah terkejut tengok malaysia champion dalam PDI ni.kalo korang paham dari mula,dah buleh agak dah berapa indeks malaysia.gua tak pernah pegi negara lain,jadi gua tak buleh compare.tapi gua kenal sangat negara kita ni.cuba lihat keadaan negara kita.yang berpangkat datuk,tan sri berlambak.dalam satu-satu majlis mereka sangat diraikan.dengan kompang,bunga rampai apa bala semua.lepas tu,kalo naik kereta escort polis berapa ramai? rakyat biasa kena beri laluan kepada mereka.

cakap datuk-datuk,pak-pak menteri wajib dipatuh.rakyat langsung tak boleh persoal dan bantah.cuba tengok media-media di malaysia.mana ada dalam buletin utama kutuk tindakan pak menteri.mana ada dalam utusan melayau persoal lawatan bik mama.kalo ada media yang bantah nescaya kena tangkap.syarikat penerbitan kena tutup.

jadi,tengok macam mana negara lain.sezalim-zalim israel,tapi diorang lebih demokratik kepada rakyat mereka berbanding malaysia. gua harap,semua rakyat malaysia sedar dengan situasi ini,dan berusaha untuk mencapai jurang yang lebih kecil antara yang berkuasa dan tidak berkuasa.

Wednesday, January 26, 2011

khabar dari tokyo

dulu masa kecik kalo tengok ultraman ace,kalo time lawan raksasa mesti ada scene lawan dekat menara tokyo.kaler merah putih.minggu lepas gua tanye cik tunang,'yu dok tokyo,tak nampak ke menara macam dalam ultraman'.dia cakap tak nampak.tapi wikend lepas dia pegi naik menara tu.



















katanya boring naik menara ni.lebih kurang macam
naik menara alor setar.

































hari ini dia pegi ke showroom toyota.tempat intelligent technology untuk toyota.tapi ada satu benda yang gua jeles bila tengok.












































































ok,gua jeles dengan gambar last ni.stylo betol gua tengok benda tu.tak silap ini macam kerusi professor X dalam X-men.buleh gerak-gerak.20 tahun lagi silap-silap kereta kat jalan semua style macam tu.satu seat je.tapi celah mana nak letak airbag ye dak? tapi gua terpikir ntah bila la malaysia nak buat benda-benda macam gini?

Monday, January 24, 2011

utusan melayau

salah satu penyebab yang buat gua menyampah dengan surat khabar orang melayu ialah suka tulis benda-benda bodoh.ni gua tempek cerita dalam utusan melayau hari ini.

Tian Chua mulakan ucapan Assalamualaikum

LABIS 23 Jan. - Pas terus memberi laluan kepada pentas-pentas ceramahnya untuk membenarkan rakan sekutunya yang bukan Islam mempersenda amalan umat Islam termasuk membaca ayat al-Quran secara salah dalam bahasa Arab dan melafazkan salam 'Assalamualaikum' dalam ucapan.

Ia dipercayai ada kaitan dengan usaha Pas untuk menunjukkan kepada umum kononnya sekutu politiknya yang bukan Islam kini lebih mendalami Islam.

Terbaru, di atas pentas ceramah kempen Pas di Taman Gunung Emas di sini malam tadi, Pas seolah-olah tidak kisah dan membiarkan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua memberi salam 'Assalamualaikum' ketika berceramah.

Ketika itu tiada seorang pun barisan pimpinan Pas yang berada di atas dan bawah pentas termasuk Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad yang bertindak menegur perbuatan Tian Chua itu.

Sebaliknya, pemimpin PKR itu sekali lagi dibiarkan mengucapkan 'Assalamualaikum' ketika mengakhiri ucapannya.

Walaupun perkataan Assalamualaikum itu bermaksud 'sejahtera ke atas kamu' tetapi ia adalah amalan orang Islam untuk memohon kepada Allah supaya melimpahkan sejahtera kepada umat Islam lain yang diucapkan salam itu.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Taiping daripada DAP, Nga Kor Ming menyelitkan bacaan ayat suci al-Quran ketika berceramah dalam kempen pilihan kecil Bukit Gantang namun bacaannya dalam bahasa Arab ternyata tersasar jauh daripada bacaan yang sebenarnya.

Seorang lagi wakil rakyat DAP, Wong Kar Woh juga pernah menyelitkan bacaan ayat al-Quran ketika membahas pembentangan Bajet 2009 negeri Perak.

Ketika diminta mengulas mengenai isu itu, Pengerusi Jawatankuasa Agama negeri, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, perbuatan Tian Chua itu jelas bermotifkan politik tanpa memikirkan perasaan penganut agama Islam.

"Orang Islam terutama daripada parti pembangkang harus peka dengan perkara-perkara yang berkaitan Islam.

"Jangan gunakan Assalamualaikum untuk tujuan politik, tarik sokongan atau semata-mata untuk meraih undi orang Melayu, ini perbuatan tidak bertanggungjawab," katanya.

Beliau ditemui Utusan Malaysia selepas majlis Pertandingan Nasyid dan Penyampaian Bantuan Khas Kepada Sekolah-sekolah Agama di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang di Sekolah Agama Pekan Ayer Panas di sini hari ini.

Zainal Abidin percaya, Tian Chua hanya menggunakan ucapan salam itu ketika berkempen dan bukan pada hari-hari biasa.

Beliau turut melahirkan rasa kesal dengan petugas-petugas Pas yang tidak berani membuat teguran dan seolah-olah 'merelakan' Tian Chua mengucapkan demikian.

wadehel.lu orang baca la betapa bongok nya wartawan utusan ni.punya nak cerita benda tak elok,sampai sanggup tulis benda bodoh macam gini.takde akal ke? gua bukan geng serban atau utaz,tapi gua tau la jugak sikit tentang agama.

yang gua belajar,orang bukan islam tiada masalah dan tidak bersalah untuk ucap 'assalamualaikum'.orang islam pon wajib jawab.tapi hanya cukup menjawab dengan 'waalaikum'.lagi pon 'assalamualaikum' tu cuma tiga perkataan bahasa arab biasa,yang bermaksud 'salam ke atas kamu'.bukan ada kena mengena dengan akidah.

dalam quran pon ada tulis

When you are greeted with a greeting, greet in return with what is better than it, or (at least) return it equally. Certainly, Allah is Ever a Careful Account Taker of all things. (An-Nisa 4:86)

gua bukan butthurt pon dengan apa yang ditulis.tapi bagi gua, utusan melayau ni sangat tidak bertanggungjawab.kebanyakan orang kampung pembaca tegar utusan melayau.termasuk mak bapak gua.diorang takde internat.surat khabar saje sumber pengetahuan diorang.cuba bayangkan bila diorang baca,mereka percaya orang bukan islam tak buleh memberi salam? bukan ke dah menyimpang dari apa yang tuhan ajar? sape nak bertanggungjawab?
wartawan utusan melayau ni terlalu taksub nak sensasikan sesuatu perkara,tanpa memikir,tanpa selidik.dah nama pon orang melayu.memang suka benda sensasi,tapi tak suka nak berpikir.

Sunday, January 23, 2011

hati

dah lama gua teringat tentang video ni.malam ni baru terasa nak donlod dan letak kat sini.

video

video

gua suka tema video ni sebab,ia menceritakan tentang betapa pentingnya hati dan niat bila buat satu-satu kerja.dalam hidup ni,apa-apa benda pon kalo kita nak buat mesti datang dari hati.bila kita buat dengan hati yang ikhlas, mesti benda yang kita buat tu akan menggembirakan serta memuaskan hati orang lain.dan kadang-kadang boleh membuat sesuatu yang diluar jangkaan.

tapi kalo kita buat kerja tanpa hati,buat sesuatu sebab terpaksa,sebab kesiankan orang,percayalah ia tak akan berhasil.tak ada keikhlasan.hasilnya akan mengecewakan,lagi teruk boleh buat orang marah kepada kita.orang lain boleh rasa kelainan bila kita buat kerja sama ada dengan hati atau terpaksa.

gua rasa tak payah tengok contoh jauh-jauh.tengok kat rumah sudah.mak kita kalo masak goreng telor mata pon sedap.sebab bila mereka masak,hati mereka sangat ikhlas dan penuh kasih sayang.jadi buat lah sesuatu kerja dengan hati yang ikhlas,jangan sebab terpaksa.

'without heart you cannot play' king eric

Saturday, January 22, 2011

bila kita stress
















malam tadi sebelum tido gua layan video pasal lepat yang teraniaya 13 tahun sebab orang politik malaysia.tak kenal lepat? brader penang yang ada kes anak kena bawak lari oleh bekas isteri omputeh tu.nak tengok video tu,ketik kat sini.

satu benda yang gua tertarik pasal dalam video ni,bila lepat cerita macam mana dia stress sampai terpaksa kena belah perot,buang pankreas.memang dahsyat tekanan pada diri dia.gua tertarik dengan benda stress ni.stress ni memang benda normal pada setiap manusia.stress tempat kerja,stress belajar,stress pasal duit dan macam-macam lagi la benda yang buleh buat kita stress.stress ini sebenarnya sangat bahaya,kerana boleh efek kesihatan diri.dalaman pulak tu.jadi macam mana kita patut nak deal dengan stress ni?




















tolong jangan buat benda yang kurang sihat.ini gua percaya ramai yang buat.hisap rokok,ambik ubat tido,minum arak,atau tido yang panjang.walaupon benda ni buleh bagi kelegaan,tapi ia cuma jangka pendek.bila jangka pendek,kita perlukan setiap masa.sebab stress tetap datang setiap kali kesan dari benda semua tu hilang.bila tido,kita bangun akan tetap terpikir lagi pasal stress tu.lagi satu tolong jangan marah-marah,dengan rosak kan barang,atau marahkan orang lain.sebab ini akan menambah lagi stress kita.bukan tu saja,orang pon akan membenci kat kita.

tapi paling penting tolong jangan turn off diri tu dari kawan,femly,atau siapa-siapa yang rapat dengan kita.ramai yang pikir,bila kita stress kita tak perlukan orang sekeliling kita.they never help.tapi sebenarnya,masa stress macam ni la manusia yang rapat dengan kita diperlukan.bila mereka ada,kita boleh bercakap,keluarkan semua benda yang kusut dalam kepala kita,diorang buleh tadah telinga dengar kita maki hamun dengan siapa atau benda yang kita stress.bial semua benda dah keluar baru kita buleh lega.tapi tolong jangan lepaskan stress tersebut dengan marah kepada orang yang kita luahkan masalah.kadang-kadang,orang lain terpakasa ambil masa untuk paham diri kita.they will think about us.jangan pikir diorang tak paham dengan kita.sekali kita marah,percaya la diorang tak akan dengar lagi kita punya stress.

stress ni boleh dilawan dengan rileks sebenarnya.contoh pegi berendam air panas ke,jalan-jalan ke,cakap dengan orang tersayang ke,pegi urut ke (gua tak cakap urut batin),berkebun ke atau bersukan.tak pon cari jurnal,atau buku tulis.sebab tu kalo kita tengok,ramai tulis status dekat fesbuk atau tweeter.tapi bagi gua kalo stress gua suka rembat bola laju-laju masa futsal.gua anggap bola tu kepala orang ke,masalah ke.jadi gua akan rembat kat jaring sampai gua rasa puas.

tapi kita orang islam ni,tak ada yang terbaik selain bercakap dengan tuhan.ambik wuduk,bukak sejadah,sembahyang sunat 2,4, atau 6 rakaat,pastu baca quran sampai tenang.itu je cara terbaik untuk kita.sebab siapa lagi yang kita boleh percaya boleh tolong kita? tuhan saja...

aaahhh,lega.gua tulis ni pon sebab gua tengah stress....gua stress bila lapar...

Friday, January 21, 2011

F.L.O.M.

malam tadi sebelum pegi futsal,gua layan berita tv3 sepam sementara tunggu isyak.berita tv3 ni bukan buleh nak dilayan sebab dah lebih kurang macam rtm.semua kira nak up ameno dengan bn.gua bukan partisan,tapi kalo boleh jangan la asek cerita pasal ameno dan bn saja.tapi gua bukan nak cerita pasal berita,tapi nak cerita pasal bik mama.

dalam berita tu ada tunjuk bik mama tengah berucap,oh bukan berucap tapi membaca teks.masa gua pegi training pasal public speaking,pengajar gua tu ada cakap bila rosm
ah mansor bercakap kita tak sepatutnya memberi tepukan.kerana dia tak pernah berucap,dia cuma membaca teks.jadi,dalam berita tu tunjuk bik mama membaca teks mengenai pendidikan dekat negara oman.

sebenarnye gua pelik dengan bik mama ni.dulu masa mahathir,atau pak lah gua rasa takde pon isteri diorang berucap dekat negara luar.kalo ada pon,bukan la isu-isu penting macam pendidikan ni.gua tak kesah nak membaca teks untuk isu-isu yang general atau persatuan-persatuan macam isu child abuse ke,kebuluran ke atau pon bercakap mengenai untuk persatuan macam pandu puteri.gua tak kesah.tapi bila bercakap mengenai pendidikan dekat luar negara
pulak,apa guna nya ada menteri pendidikan dan menteri pengajian tinggi? siapa menteri yang sebenarnya? atau pon,selepas ni akan ditubuhkan pulak kementerian isteri perdana menteri.yang menjaga portfolio kementerian luar dan kementerian pendidikan.tapi kalo ikut isham rais,najib ialah isteri,rosmah adalah suami perdana menteri.lagi satu yang gua pelik,kenapa bik mama disambut macam raja pulak dekat sana? atau persoalan lebih tepat,betul ke dia diberi sambutan begitu rupa?

risau gua tengok first lady wannabe malaysia ni.oh ya,bercakap mengenai first lady ni.gua nak lu orang semua cer bukak website pm office kat sini.cuba lu orang godek-godek sampai jumpa penerangan mengenai divisyen dekat ofis pm macam kat bawah ni.











F.L.O.M. tu stand untuk apa? first lady of malaysia ke? gua syak memang ye sebab dekat page home ada tab untuk previous first lady.hebat betol ofis pm kita.ini gua rasa memang kerja tak lain tak bukan bik mama.sebab dia saja yang promote diri sendiri sebagai first lady of malaysia.dulu kan ada kecoh dia buat iklan kat us mengenai first lady of malaysia.




















sepanjang gua hidup dibawah 2 perdana menteri, tak pernah sekali pon malaysia ada first lady.bila bik mama je baru ada.gua tak kesah pasal first lady.sebab benda ni just common title dekat negara omputeh.tapi kalo nak diadakan pon di malaysia ni,bukan ke sepatutnya diberi kepada permaisuri agong.bukan ke agong ketua negara.malaysia bukan nya republik.orang ameno takde la pulak nak marah-marah,berdemo ke pasal bik mama merampas gelaran yang sepatutnya diberi kepada institusi raja.kalo kat selangor itu hari,bukan main lagi berdemo,report polis apa semua bagai.

makin tulis makin naik menyampah la pulak.tapi semua ni gua tulis pendapat gua sendiri.pendapat rakyat marhein malaysia.gua bukan apa,gua takut malaysia jadi macam tunisia satu hari nanti.gua takut bik mama jadi next leila trabelsi.bila rakyat marah,lari dari negara bawak emas 1.5 tan.tak percaya baca kat sini.tapi mintak-mintak dijauhkan la.

kat bawah ni ada gambar bik mama.photoshop memang hancur.tapi cukup buat gua gelak besar bila tengok.gua rembat dekat google.cube korang gi google images taip bik mama,gambar ni keluar dulu hahahaha.
















Tuesday, January 18, 2011

azam seorang ayah

seminggu lepas datang seorang pekerja gua dalam bilik.dia nak mintak pengesahan borang personal loan satu bank.sebelum sain,gua tanye sikit pasal loan yang dia nak buat."berapa nak pinjam ni" sambil gua selak borang yang dihulur.katanya "nak pinjam dalam 3-4 ribu".bila gua tanya nak buat apa,katanya "alaa,nak buat kenduri sikit bulan tiga ni,makcik hang tu nak la beli almari baru" jawab dia sambil tergelak.dihembus asap rokok daun dari mulut sementara menunggu gua habis membaca detail borang tersebut.lepas gua sain,digulung borang dan terus keluar dari bilik untuk menyambung tugas di bahagian dryer.

esoknya dia shift petang.sebelum balik rumah,gua pegi belakang jenguk dryer.masa lepak dalam control room gua tanya balik tentang loan yang semalam dia kasi gua sain.berubah riak wajah dia bila ditanya.kata dia,pagi tadi dekat bank, permohonan kena reject.sebab gaji basic bukan rm3 ribu.katanya sekarang syarat baru,nak pinjam gaji basic kena 3ribu.melilau dia keliling jitra tanya bank lain.tapi hampa, syarat tetap sama.dia call sanak saudara yang ada keje bank tetap tak buleh tolong.tengah bermasalah baru terkeluar cerita,rupanya anak nak kawen.tapi anak tak cukup duit.hantaran saja dah 5-6 ribu,belum masuk kos kenduri 5-6 ribu.tapi kerja cuma pembantu di kedai makan.

bagi dia,anak perlu ditolong.sebab masa dia muda,bapak dia buat benda yang sama pada dia.tak dapat nak pinjam dari bank,ada yang bagi cadangan supaya mencuba buat pinjaman dari koperasi pekerja.lepas seminggu,tengah hari tadi,dia dapat panggilan telefon.pinjaman dariu koperasi dah hampir lulus.dia sangat lega tadi.

tapi gua tak gembira langsung.gua kesian campur geram.geram pada anak dia.dah tau tak mampu nak kawen kenapa perlu kawen? kenapa nak susahkan mak bapak? gua kesian kat bapaknya,kena ke hulu hilir usung borang.pegi setiap bank.telefon sanak saudara mintak tolong,semata-mata nak cari duit untuk bagi anak tu kawen.

gua tak tau la apa yang si anak tu pikir.tak ke dia terasa menyusahkan bapak dia? bagi gua,kalo nak kawen tolong la jangan menyusahkan mak bapak.lagi satu yang gua sangat tak setuju,kalau nak kawen pegi pinjam duit dari bank.bukan ke kalo pinjam tu dah jatuh hukum tak berkemampuan? dan orang yang tak berkemampuan haram untuk berkawen.

tapi gua nak buat macam mana.nak cakap lebih-lebih tak buleh.gua cuma boleh simpati kepada pekerja gua.

Sunday, January 16, 2011

khabar dari tokyo

pagi tadi cik tunang cakap dia nak pegi tempat best arini.kena keluar pagi-pagi.sebelum pegi,die pesan nanti malam dia tunjuk gambar.tadi gua baru dapat gambar dia bersuka ria.gua jeles nak mati.






bersuka ria di disneyland tokyo













gua baru tau itu istana cinderella.












The Incredible,faveret cik tunang.ni dia kata masa day parade.













Istana waktu malam














gua tak kenal ni sape.nak kata donald bukan.duffy pon bukan.










night parade












gaya hero alam semesta.macho kan?













ok,pic last ni memang buat gua jeles.lu orang tgk sape kat atas tu..buzz lightyear...hahaha.this freak space ranger wannabe is my cartoon hero since toy story episode one.hahaha....

"i'm Buzz lightyear,space ranger,universe protection unit."

"buzz lightyear to infinity and beyond.."

melabon sendiri

semalam petang gua buhsan tak tau nak buat apa,gua pekena lepak dekat laman rumah.tengok awek lalu depan rumah.tengah lepak gua pandang langit.langit clear,dah nak merah-merah tanda nak maghrib.sebalik awan ada bulan.

tengah gua perati bulan tu,otak gua mula berpikir.kenapa selepas neil armstrong pegi naik bulan,takde pulak orang laen naik.dah dekat 50 tahun berlalu.dunia makin maju.sepatutnya dah buleh cipta roket pegi balik hari ke bulan.tapi kenapa takde jugak orang lain pegi ke bulan balik?
betul ke sebenarnya dia pegi bulan? memang ada theory konspirasi yang neil armstrong tidak ke bulan.try tanya lebai google.berlambak dia buleh bagi.

jadi mula dari semalam gua nak percaya teori tersebut.sehingga gua dapat tengok sendiri ada orang betol2 naik ke bulan.baru gua percaya.

tapi buat masa sekarang.sori,gua tak percaya.

Friday, January 14, 2011

gua memang suka jogging

gua ada banyak benda nak tulis.tapi selalu idea datang bukan masa gua nagadap laptop.idea banyak datang bila gua buat benda-benda penting dalam hidup.contohnya time berak,semayang,masa drive,tak pon time jogging.haa,pagi tadi tengah gua jogging banyak gile benda gua terasa nak tulis.tapi sekarang gua dah tak berapa ingat.

iya,gua memang suka jogging dari dulu.kalo lama gua tak jogging badan buleh terasa macam orang lumpuh.gua tak tau kenapa.gua rasa hidup ni tak berapa nak sedap kalo tak joging.kalo tak dapat jogging pon,gua akan buat lari setempat setiap pagi sebelum gi keje.sebab tu bila balik kepala batas setiap pagi gua pegi joging kat stadium bertam.setiap kali jogging gua buat 10 round sama dengan 4 kilometer.selagi tak cukup sepuluh round,gua rasa tak puas.kalo dulu masa stadi um,gua selalu joging kat tasek um tak pon kat taman jaya.

bila jogging gua suka tengok orang yang datang jogging.kebanyakan yang jogging,orang tua atau 40 tahunke atas.yang tua-tua selalu datang couple.yang jenis-jenis dah pencen,bila lepas jogging singgah kedai nasi lemak makan breakfast.nak jumpa awek-awek memang susah.kalo ada pon kebanyakan yang pinggang besar sepemeluk,yang jalan begegar pinggang.yang solid-solid ada jugak,tapi tak ramai.

tapi bila kat kokdiang gua memang takde port nak jogging.mula-mula gua pindah kokdiang,gua ada jugak jogging dekat ban besar dekat sangkar orang bela ikan.scene jogging memang takde kat kokdiang.tapi bila gua jogging kat sini ramai suka ushar pelik.semua orang lalu,suka pandang pelik.ntah-ntah diorang pikir gua nak curi ikan.sampai hari ni gua tak tau nak jogging kat mana bila kat kokdiang.port jogging yang gua tau cuma dekat tasik jitra.itupon jauh sangat dari kokdiang.

sebab tu gua harap,setiap kawasan parlimen ada tempat rekreasi atau riadah untuk rakyat.bukan apa,gua tengok projek perumahan punya banyak dibangunkan.tapi tempat riadah,tak banyak.kesannya,tengok la rakyat malaysia sekarang.semua dah makin gemok dan berlemak.

Tuesday, January 11, 2011

dR Rozmey buat hal lagi

pagi tadi dalam kereta masa nak pegi kerja gua dengar dalam radio.ada rumour yang mengatakan fesbuk akan ditutup,tapi tak jadi.gua suka sebenarnya kalo fesbuk tutup,sebab buleh ada yahudi lain pulak buat social network baru.gua dah buhsan dengan fesbuk sebenarnya.makin merepek.paling terbaru gua jumpa,ada network lesbian malaysia (melayu) kat fesbuk.jabatan agama,geng-geng ameno,tak ade la pulak nak bising-bising.buat demo ke.masalah serius ni.

sebab gua tak puas hati dengan berita fesbuk nak tutup,gua tanya lebai google.sememangnya rumour.fesbuk tak akan ditutup.gila apa nak tutup,dah berapa billion mark zurkenberg tu dah dapat tak kan la dia nak tutup.tengah gua selak-selak search result lebai google,gua jumpa bukan yahudi,bukan japanese dan bukan amerika.tapi orang melayu nak buat social network baru.memperkenalkan dR Rozmey.




sumber dari oh bulan

melompat gembira gua bila dapat tahu ada anak melayu nak buat social network.menggeletar tangan gua tak sabar nak sign up.kehkehkeh.macam mana la rupanya dRbook tu nanti.

walaupon dr rozmey ni selalu buat kita tergelak,kadang-kadang gua terasa respek dengan dia.gua kagum dengan self-belief dalam diri dia.cuba lu orang pikir,dia bukan artis,bukan ahli politik,bukan orang ameno.dia datang dari nowhere.tapi dia muncul dengan bisnes kempis perut.dari tak diketahui sampai la feymes satu malaysia.tapi paling gua sangat kagum dan respek,dia guna susuk tubuh dan gambar dia sendiri untuk market barang dia.tak ada artis sebagai duta,iklan bukan dihiasi muka-muka pan asia.tapi cukup sekadar muka dia,dengan rambut kelakar dan thumb up sign.cukup untuk dia jual produk dan buat orang beli.

kalo korang tak percaya sila pegi ke bandar darulaman,jitra.tengok body shop dia.penuh dengan gambar di setiap penjuru kedai.tak cukup dengan keyakinan menggunakan muka sendiri untuk promote produk.tengok macam mana masa dia nak terbit filem 2 alam.dengan yakin,dia cakap buleh capai kutipan 40juta.walaupon tak capai,sebab terlalu mustahil tapi cuba lu orang tengok macam mana yakin dr rozmey ni.gua rasa kalo lu orang tengok bill gates berucap pon tak seyakin dR rozmey ni.

jadi walaupon dr rozmey ni selalu jadi bahan ketawa,lu orang pikir la sama benda-benda yang positif dekat diri dia.cuba pikir,buleh ke lu orang buat macam apa dia buat.gua memang tak buleh...















ni kedai body shop dr rozmey kat jitra.cuba tengok berapa banyak gambar dia.

Monday, January 10, 2011

in the blood

dah lama gua tak tulis pasal bola.hari ni gua nak tulis sikit pasal bola.ok,gua nak ngaku.semalam,gua sanggup tak tengok bola sebab nak tengok juara lagu.jadi gua tak buleh nak cerita pasal bola.pasal king of the kop return ke,atau pasal howard webb 12th player untuk man utd.gua tak tengok sebab gua yakin man utd menang.

gua tengok juara lagu sebab tahun lepas gua seronok tengok.tapi tahun ni hambar.persembahan semua mengarut.dah serupa persembahan budak sekolah masa hari penyampaian hadiah.pengacara ntah apa-apa,buat lawak tak jadi.

dah gua malas nak cerita panjang-panjang.gua bukan blog artis-artis.tapi satu gua menyampah dengan orang malaysia ni.melayu gua rasa.asal pertandingan artis-artis ni,cepat betol tak puas hati.macam juara lagu ni,ada yang boo pemenang,baling kerusi ni apa cerita? ada tu pulak yang rajin pegi buat page kat fesbuk tak setuju ana rafali tu menang.melayu ni emo,tak paham konsep.juara lagu ni,pertandingan lagu.bukan bertanding nyanyi.yang nak butthurt kenapa? lu orang buat page tak puas hati tu,bukan dapat apa pon.bukan buleh tarik balik keputusan juri.lu dapat sejuta orang like pon memang tak dapat ubah apa-apa pon.

macam ni la orang melayu.benda-benda tak penting,benda-benda laghaa ni la yang disuka sangat.bukan pasal artis saja.kadang-kadang kat tempat kerja pon sama.terutama tempat kerja yang majoriti melayu macam kompeni gua.suka sangat buat benda tak penting.perangai macam gini la yang kadang-kadang mesyuarat sepatutnya buleh abes setengah jam,tapi cecah dua jam tak tentu hala lagi.cakap tak menyimpang memang tak sah.masuk tahun lepas,dah dua tahun gua tulis kat borang penilaian prestasi kelemahan diri gua tak tahan mesyuarat panjang.

tapi nak buat macam mana.it's in the blood omputeh cakap.

Saturday, January 8, 2011

random

minggu ni wikend(kat kedah jumaat sabtu kira wikend) pertama gua spend kat kokdiang tahun ni.macam tahun-tahun lepas gua buat benda yang sama.hari jumaat,bangun pagi jam 10.lepak tengok tivi atau internet,kol 1 lebih pegi mesjid.balik mesjid beli roti buat lunch.petang pegi pasar malam arau.malam lepak rumah.

sabtu pulak,bangun kol9 tenyeh-tenyeh mata.pegi pulak pasar hari kat pekan kokdiang.beli makanan untuk sarapan merangkap lunch,pastu gua lepak tengok tivi.agak petang gua pegi kangar atau alor setar gi makan fast food.balik petang,malam lepak rumah tengok bola.abes wikend gua macam tu saja.

masuk tahun baru pon,gua tetap ulang benda sama.jadi tadi gua terpikir.hidup gua terlalu bosan.buat benda sama,makan benda sama.gua tak tau la kenapa gua buleh tahan hidup macam gini.tadi dalam kereta balik dari kangar gua ada terpikir.gua muda lagi,gua perlukan perubahan.muda-muda macam ni,belum kawen gua patut uji diri gua.

buat masa sekarang hidup gua terlalu selesa.kerja tak sibuk sangat macam orang lain.gaji besar untuk kawasan macam kokdiang ni.gua memang berada dalam comfort zone omputeh cakap.gua kena test diri ni.berada dalam comfort zone memang tak bagi apa-apa pengajaran dan pengalaman.gua nak kerja yang mungkin lebih mencabar.yang lebih injineer dari sekarang.yang banyak pening kepala,banyak pressure.yang lagi mencabar.gua kena hidup dekat bandar.yang sesak dengan orang dan kereta.harga barang-barang yang mahal.baru gua handle duit dengan betol.lagipon kat bandar banyak le sikit benda nak makan.ye dak?

mungkin tahun ni jadi turning point untuk gua.mungkin tuhan akan bagi peluang untuk gua mencabar diri sendiri.mungkin lepas ni gua tukar kerja lain? perhaps.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
khabar dari tokyo

sebelum cik tunang pegi jepun,gua ada suruh dia untuk tulis dalam blog ni.cerita pengalaman jalan-jalan kat sana,apa dia rasa bila duduk negara orang,macam mana feeling bila duduk jauh dari gua.gua siap bagi pinjam kamera untuk ambik gambar banyak-banyak lekat kat blog.tujuan gua bukan apa,saja nak bagi nampak sweet.yela,gua nak le jugak rasa ada orang tulis benda-benda sweet untuk gua.buleh gua baca 4-5kali hari-hari.tapi sebenarnya,gua nak dia tulis supaya nanti bila dah tua buleh la anak-anak tengok apa mak bapak diorang buat masa muda-muda.yela,bila document kan buleh la nanti belek sama-sama.

tapi hati gua jadi kecewa.bila mintak tulis,dia tulis lima batang ayat je.ambik masa berjam nak taip.itupon lepas gua paksa.gua siap offer tolong edit,bagi hint cari ayat-ayat sweet.tapi dah kalau lima ayat je tulis,nak klik publish terasa berat.gambar kamera pulak,lagi banyak gambar orang lain.haaiisshh,bertambah kecewa gua.tapi nak buat macam mana.gua tau dia memang tak pandai nak tulis-tulis.lagipon,mungkin takde rezeki gua ada orang nak tulis benda sweet kat gua.
tapi takpe,nasib baik dia hantar gambar yang sweet untuk gua.

"It is cold here. So cold,in a way that goes deep into your bones.
there's one place i can go to find warmth,
and that's to think of you"~The Pearl Harbour

Thursday, January 6, 2011

akibat terbiasa

macam biasa,rutin pagi harian.lepas masuk kereta,start enjin.bukak radio.adjust volume bagi rendah,sayup-sayup kedengaran orang kata.kang kalo kuat susah pulak nak borak.tune dah sedap,gua capai telefon.tekan punat call,tekan pulak punat menu cari loudspeaker,ok.

redi tekan minyak kereta nak gerak.keluar suara awek dari henpon"this is the voicemail of zero one nine..."

tepuk dahi.dem,dia kat jepun la...

kihkihkih...gua terlupa.gila apa,sepanjang tiga tahun tak pernah miss morning call bila masing-masing drive pegi kerja.borak itu ini,kutuk sana sini.tapi paling selalu dengar dia maki hamun driver laen.kekadang tu datang lagu sedap kat radio kitaorang sing along sama-sama dalam kereta.yeah,kitaorang tune to the same channel.

haisshhh,tapi pagi ni sunyi gua..drive sambil dengar radio je..radio pon celaka apa pagi ni keluar lagu trisha yearwood "how do i live".saja je nak seksa emosi gua.

#update waktu malam
disebabkan dah lama gua tinggalkan bidang chat ym,tadi gua terdetik hati nak install ym.tujuan gua supaya senang sikit gua nak chat dengan cik tunang.chat pakai fesbuk takde feel.sebab tak buleh buat background daun-daun luruh.lagipon,chat fesbuk susah banyak godaan.wall lagi nak reply.photo awek-awek nak jugak diselak.jadi gua suruh cik tunang install ym sama.abes install,tibe-tibe laptop gua bunyi.truutt,trruutt.yeah,ym buleh buat call..cik tunang call...dah-dah gua malas nak tulis panjang-panjang..nak gi gayut sat..auuwww...

Tuesday, January 4, 2011

sayonara my love

kompeni gua pernah hantar gua pegi kelantan sebulan,pastu hantar kedah sebulan masa gua kerja kl dulu.itu jela yang kompeni gua penah bagi.tapi tidak bagi cik tunang.esok kompeni dia hantar gi jepun dua bulan.dua bulan.gua memang jeles gila babi dengan dia (padan muka ko zaid,dulu keje kilang jepun lu lari pegi keje kilang melayu).

walaupon gua jeles,tapi gua bangga dengan dia.omputeh cakap she deserve its.cik tunang memang jenis rajin kerja.dia selalu buat kerja dengan betul.tak macam gua,kerja asek nak rilek je.dia jugak sangat cerewet.kalo pegi shoping dengan dia,memang nightmare.nak beli baju macam nak beli kapal selam.macam-macam benda dan kriteria nak kena puas ati.dah puas hati,setiap jahitan,printing atau apa aje dia akan check.melayan dia shopping memang buat gua selalu tepuk dahi dan geleng kepala.tapi gua seronok melayan.gua rasa macam tu la jugak dia kerja.sebab tu bos dia hantar gi jepon.tahun lepas dia dapat MD award.sungguh-sungguh betol dia kerja.

kenang balik macam mana dia buleh kerja kat kilang tu buat gua terasa terharu.kitaorang abes belajar sama-sama.masa belajar,dia duduk kolej gua lepak rumah sewa.abes belajar dia duduk kampung.disebabkan dia duduk kampung,kalau ada interview kat kl otomatik gua kena jadi driver.sebab tu abes belajar gua harap dia dapat kerja dulu sebelum gua.kalo gua keje dulu,dia takde driver.disebabkan dua kali dia kena interview,maka dua kali lah gua kena bawak.first time pegi,sesat.sebab first time pegi shah alam.sesat sampai nak masuk kesas highway.

tapi paling sedih masa hari dia report.sebabkan belum ada rumah sewa,dia datang dari kampung dengan beg baju.pagi tu pulak hujan lebat.hari yang sama gua pon ada interview kat shah alam.memang basah lencun kitaorang pagi tu.henfon gua pulak masuk air.menggeletar gua masuk interview dengan baju lencun,boxer basah.menggeletar gua menjawab soalan.

tapi itu semua tinggal kenangan.zaman susah-susah dulu.gua bersyukur,dia dapat kerja dulu sebelum gua.tapi gua memang jeles dia nak gi jepon esok.jepon adalah tiga tempat yang gua terasa nak pegi selepas mekah dan busby lane.apa pon,kepada cik tunang,jaga diri elok-elok.hepi-hepi jugak bila lu gi disneyland ke,mana ke.jangan la lupe gua yang masih terperosok kat kokdiang ni.ni gua letak video untuk lu.(sori arini gua jiwang sikit)

video