Friday, December 31, 2010

selamat tahun baru

masuk 2011 kali kedua gua sambut tahun baru di kedah.terkenang balik dari tahun 2003-2008 zaman gua hidup di kota kuala lumpur.malam new year atau merdeka adalah malam untuk pesta untuk semua warga kota.tempat-tempat happening macam dataran merdeka,klcc,bangsar atau hartamas jadi tempat tumpuan.tapi ramai masyarakat marhein pegi dataran merdeka atau klcc.buleh tengok konsert pree dan part paling gua suka bila ada bunga api.

seingat gua,new year 2004 paling semangat gua nak sambut.masa tu gua kat asasi um.first time nak sambut new year kat kl.tahun-tahun sebelum tu gua sambut new year kat rumah je.gua budak sekolah lagi.mana pernah keluar rumah sambut detik 12 tengah malam.jadi,semangat nak sambut tu jadi laen.berkobar-kobar gila ngalahkan orang nak pegi jihad.pegi dengan member-member kitaorang lepak klcc.manusia punya ramai malam tu.nak berjalan pon tak buleh.pentas konsert kat mana pon kami tak jumpa.kami cari port luas yang ada screen.bukan nak tengok sangat konsert.masing-masing mata asek usha awek key el.nak-nak lagi seksi-seksi.sampai masa kira detik, ramai yang jerit 3,2,1 hepi new year.bunga api memang superb.lama pulak tu.gua terasa puas.abes semua,sementara tunggu member gua yang hilang jumpa balik.ada pulak sekumpulan awek melayu berjalan keliling klcc pakai bra dengan seluar.bukan maen kuat kami bersorak bila diorang lalu depan.malam tu jugak gua overnight kat klcc.tidur merempat dekat taman klcc.kerja gila.

tapi itu dulu.zaman muda-muda,cuma tau nak berhibur sepanjang masa.daripada pengalaman macam gitu dapat mengajar gua macam-macam.kadang-kadang memang terasa nak pegi balik zaman tu.berseronok tak ingat.tapi sekarang hidup dah terbalik.kat kedah gua tak tau kat mana ada sambutan macam gitu.lagipon,tahun baru bukan cuti umum untuk negeri kedah.jadi maknanya tahun baru gua kena kerja.tapi macam tahun lepas,walaupon new year jatuh hari cuti,gua terpaksa kerja.kena buat stock take.sapa yang pilih tarikh ni gua pon tak tau.umur dah naik cam gini,tahun baru sama macam hari biasa.azam tahun baru memang gua tak pernah ada.sebab gua dah buat azam masa besday.macam gua cerita sebelum ni.

tapi apa-apa pon,gua nak ucap selamat tahun baru 2011.semoga tahun 2011 akan jadi lebih bermakna dan berjaya dari 2010.hepi new year...

Tuesday, December 28, 2010

pengalaman bukit jalil gua

semenjak gua stadi kat um,gua memang suka pegi bukit jalil tengok bola.tak kira la bola melayu ke bola international ke atau apa-apa jela.semua gua terasa nak pegi.walaupon duduk kedah sekarang gua masih terasa semangat nak pegi.jadinya boxing day hari tu,gua pegi tengok bola malaysia lawan indon.tiket gua suruh kawan kilang cik tunang belikan.

bagi gua,game malaysia-indon ni secaond game yang best gua tengok.yang first dah tentu la tengok man united maen dak.tapi kali ni memang berbeza dengan game malaysia sebelum ni.last kali gua tengok game malaysia,tahun 2007.masa asia cup.malaysia hancur kena 5-0.masa tu trek balapan dah serupa pusat pelupusan sampah.penuh dengan botol orang lempar.tapi kali ni lain pulak cerita.penyokong punya ramai.first time gua tengok orang cina datang tengok bola malaysia.paling cool bagi gua bila ada yang pasang flare merah.super cool,kalo lightning malap sikit dekat tempat penonton,buleh nampak stail penonton itali.

tapi ada benda-benda yang FAM terlepas pandang.satu benda yang gua tak puas hati ialah pembahagian tempat duduk kepada indonesia.gua tengok FAM ni macam baik sangat.terlalu banyak tempat duduk diberi kepada penyokong indonesia.memang orang indon ramai kat malaysia.tapi kenapa perlu bagi banyak? kita main dekat home.penonton player no 12.tapi kenapa nak kurangkan lagi penyokong.kat kawasan tempat gua duduk,ada penyokong yang sampai kena duduk kat atas tangga.

tapi apa-apa pon gua bangga jugak la dengan malaysia punya team.lu orang boleh sebenarnya,tapi kena la usaha kuat sikit.jangan asyik nak kejar artis je buat awek.oh ya,teori gua mengatakan malaysia menang sebab player-kembar-model-nike-yang-asek-kejar-nak-kawen-artis tu tak main.kalo diorang main mungkin hancur.kepada kerajaan,sultan bola kalo buleh tak payah la nak kasi reward banyak-banyak.bagi datuk ke apa ke yang merepek-repek tu jangan la.banyak lagi cup yang perlu dimenang.ini baru sekali.

untuk second leg,gua harap malaysia ni main la betol-betol.jangan kena 5-0 udah le.penat dah gua menjerit-jerit kat korang.tapi paling perit gua terjatuh masa panjat palang nak keluar dari kawasan seat.sialan betul,gaya gua nak lompat gua terasa kaki kiri gua sangkut.gua syak makcik blakang gua gopoh tercapai kaki.sakit tangan kiri gua jatuh atas simen.nasib baik gua tak kena pijak.kalo tak,jadi berita lain pulak la kelmarin.

update pagi menang
tahniah kepada malaysia.lu orang maen memang steadi,tak kecut telor.datang opis pagi-pagi pon makcik-makcik buleh sembang pasal bola.kepada sultan bola dan gomen.jangan terlalu puja dan sanjung pasukan ini dengan wang dan imbuhan.berikan sedikit penghargaan dan sediakan lebih banyak peluang dan ruang untuk diorang.inilah masanya untuk buat anak-anak kecil malaysia tinggalkan xbox,psp,dota atau apa bala lagi.dan mula menyepak bola di padang permainan setiap petang.kembalikan keghairahan bola sepak negara kita.

tapi apa yang paling gua bangga bila rio ferdinand puji malaysia kat twitter.

"congratulation 2 Malaysia who beat Indonesia in the Suzuki cup final.I played against Malaysian u23 team 18months ago, quite a good team" rioferdy5

tahniah malaysia.

Wednesday, December 22, 2010

stail kapitalis

tadi mula-mula bukak internet gua rasa ada silap ketik kat mana-mana.tibe-tibe laptop gua install security shield.ingatkan antivirus apa,sebab lepas install benda tu teros run scan.jumpa virus belambak dalam laptop.gua takde la nak heran sangat,sebab memang dalam laptop gua ada gaya macam kandang virus.antivirus pon macam mati segan hidup malas.

tapi selang dua tiga minit,dia makin galak keluar detection virus.gua heran,software baru ni apa hal aktif benor.meroyan ke.makin lama makin annoying.lepas tu,satu-satu software gua tak buleh bukak.outlook,fail excel,word tak buleh bukak.benda lagha macam lagu dengan video lagi la.celaka.punah macam ni.macam mana gua nak kerja besok.macam mana gua nak buat slaid projek yang nak kena present esok.tu belom kira semua fail-fail kerja dalam laptop ni.mana ada gua sinpam backup kat mana-mana.

gua tanya lebai google,rupanya security shield ni penipu.dia create fake virus,tunjuk notification supaya yang gelabah beli update software.update ni kononnya untuk buang virus fake,yang memang tak ada dalam komputer sebenarnya.

tapi gua tak gelabah,gua bukak youtube gua stadi macam mana nak buang benda-benda bidaah cam gini.lepas 10minit setel.laptop kembali normal dan bulih menjalankan tugas hakiki dia.

ini la rupe benda bidaah tu.belambak-lambak kononnye ada virus dalam laptop.

ini cara nak menipu.nak suruh beli update ke apa ntah.

jadi kepada sesape yang terkena benda sama,rujuk la video ni kat youtube.


gua tak larat nak donlod.

Sunday, December 19, 2010

5 tahun sekali

benda ni gua patut tulis masa besday aritu

sejak lepas exam pmr gua dah mula serius pikir pasal hidup.walaupon masa tu gua tak berapa nak cerdik,berangan-angan nak jadi mat grunge,lebih banyak buang masa layan mirc daripada buku teks sejarah,tapi ada satu detik gua terpikir secara serius tentang hidup.

jadi,masa lepas pmr dan kebetulan tak buat apa sebab dah lepas exam besar.gua mula merencanakan hidup gua ni.apa yang gua nak buat dengan hidup? lama gua pikir,akhirnya gua buat keputusan.bermula besday gua yang ke 15,gua akan buat tiga azam untuk setiap 5 tahun.maksud eh,masa umur 15 tahun gua buat 3 azam,umur 20tahun lagi 3 azam dan seterusnya.dalam 5tahun tu,gua kena capai azam tu.azam tu la yang akan drive gua dalam hidup.kalo tak hidup gua nanti tak ada arah.jadi sebelum gua bagitau azam untuk umur 25 tahun gua nak flashback balik azam-azam yang lepas.

umur 15 tahun
1. gua nak tukar sekolah.kalo buleh nak gi SBP
2. gua nak masuk universiti
3. gua nak belajar injineering

azam pertama tu gua tak berjaya tunaikan.separu jalan saja.gua dapat offer gi SBP,tapi bapak gua tak bagi last minit.dia nak gua sambung belajar sekolah agama.tapi gua pasrah,at least gua berjaya dapat offer.yang no dua dengan tiga tu memang gua ekselen.lepas spm gua teros masuk U.

umur 20 tahun
1. gua nak abes belajar on time
2. gua nak kerja injineer
3. gua nak kumpul duit untuk kawen

yang no satu tu memang gua berazam sangat.belajar kat u gua memang mencabar.kalo nak kira kos gua yang melayu nak abes on time memang tak banyak.tapi gua berjaya jugak.yang no dua tu,memang dah dari kecik gua nak jadi injineer.tapi ramai jugak yang gua dengar crite keje dua tiga bulan tukar keje lain.ada yang tak tahan pressure.ada yang jadi cikgu.tapi gua kalo buleh nak rilek je.yang no 3 tu,gua memang gatal.enuff said.

umur 25 tahun
1. gua nak kawen
2. gua nak beli rumah
3. gua nak ada anak

untuk result tunggu la besday gua yang 30 nanti.

Thursday, December 16, 2010

pengalaman hanjing gua membayar saman

ini pengalaman gua yang beratur 2 jam semata-mata nak bayar saman takut kena blacklist tak buleh nak renew road tax bulan depan.gua pegi bayar kat balai trafik alor setar.

seorang cina tua mula-mula dia pegi semak saman,lepas semak dia datang depan gua.buat-buat borak dengan sorang amoi.sebab gua tak paham cakap cina,dalam otak murni gua pikir mungkin cina tua tu mak amoi depan gua.tapi bila nak bayar,diorang bayar asing-asing.buta-buta gua kena tipu.shit lah.

yang ni lagi celaka.ada seorang amoi pakai hot pants.tengah beratur dia bulih jadi runner untuk adik,kakak,abang,jiran,skandal,sedara mara.semua orang dia talipon.tolong semak dan tolong bayarkan.niat memang baik.tapi bila dia bayar,ambik masa dekat sejam.bloody hell.polis cuma bukak kaunter sampai kol4.masa kol345 depan gua ada lagi dua orang.amoi tu belom lepas lagi.

tapi dengan selambe,gua buat muka garang gua pegi sound amoi tu "miss,lu bayar sikit-sikit bulih tak.kesian kami kat belakang ni tunggu lu saje dah kat sejam.(gua berenti sekejap tarik nafas dan jerit) bodoh la u ni!" elok gua sound,orang belakang semua maki-hamun amoi tu.amoi tu jadi pucat,dan takut nak tengok belakang.resit saman pon tak sempat nak lipat,teros dia blah.tapi malang gua pon tak sempat nak bayar sebab kaunter dah tutup,tapi nasib baik ada brader depan sanggup collect saman gua dan bagi sekali.sebab dia orang last bulih bayar untuk semalam.

tapi keluar balai semalam gua pelik.kenapa dekat queensbay itu hari kaunter bukak sampai kol 9 malam.tapi kat alor setar cakap bukit aman offline kol4.lagi yang gua pelik,kenapa ramai orang datang sibuk dan kecoh semalam hari last ada diskaun 50%.tapi dekat balai polis tulis tiada due date....lantaklah,janji saman gua dah selesai.

Tuesday, December 14, 2010

ini bukan majik,bukan ajaran ayah pin.ini ilmu..


video

dah lama tak letak video.arini kursus abes awal.malas nak balik rumah,gua lepak lobi hotel gua donlod video sepam dua,saje nak letak kat sini satu.bosan gak le kan asek menulis je.

sekarang lu orang letak david blaine ketepi,david copperfield atau cyril pon lu orang campak jauh-jauh.meh gua kenalkan mamat ni.nama dia derren brown.nak tau sapa dia pegi tanya lebai google.tapi yang gua nak cakap dia bukan buat majik atau pakai tahyul.dia pakai kaedah NLP.nama panjang neuro linguistic programme kalo bahasa mudah atau bahasa kampung kawalan minda lebih kurang macam pukau jugak la.dalam video contoh yang gua letak,dia merompak seorang mamat.kalo bukak youtube,lu orang buleh tengok dia shopping dengan kertas.

tapi bila gua pikir,benda-benda ni macam bahaya jugak.gila apa kalo semua orang buleh buat macam tu.bercakap pakai nlp.tak ke haru dunia.pasir diingatkan beras,anak diingatkannye bini.gila.

Monday, December 13, 2010

kursus

balik dari kursus kat melia, kuala lumpur...
sambung pulak kursus kat regency, alor star..
dah macam student asyik masuk kelas..
keraih juboq lagu ni,dok melangut saja..

asek makan kat hotel buat gua gemok..
haissh..

Saturday, December 11, 2010

10/12 besday gua


10/12/2010..akhirnya setelah 25tahun hidup baru la gua dapat kek yang ada tulis nama.ya,kepada semua gua tak pernah dapat kek yang ada nama atau ada lilin sejak hari jadi yang pertama.

terima kasih kepada cik tunang yang tempah cuppies then datang bawak kat hotel dan celebrate dekat tasik titiwangsa.simple but meaningful.kepada yang wish kat fesbuk,arini baru gua dapat reply.gua kursus,esok hari ahad kursus lagi.sampai gua nak cuti pegi kenduri awek main kawen-kawen masa tadika dulu pon tak buleh.yang wish tu,takkan wish je? anta-anta la benda ni kat pintu rumah gua
tak pon yang bawah ni pon dah cukup
agak-agak nak bagi pm la gua.nanti gua kasi alamat kihkihkih..

Wednesday, December 8, 2010

be yourself! (tajuk serupa motivasi budak-budak upsr)

ini hari aku kena pegi kl.ada kursus.kompeni hantar gua masuk kursus tahap international.sebab dari booklet yang dibagi yang mengajar orang itali.kompeni yang masuk pon bukan calang-calang.semua international.

jadi semalam,masa gua packing terpikir dalam otak.pegi kursus level international ni,gua kena pakai smart-smart ke macam abang-abang keje gomen kat kl tu ye dak? long sleeve,slack kain licin dan kasut kulit tajam kat depan,setengah pulak ada gelang magnet ac mizal kat tangan.dressing code cam gitu memang berbeza langit dan bumi dengan dressing gua pegi keje.gua keje pakai lepak je,seluar jeans,tshirt dengan safety shoe.nak hari sabtu gua pakai seluar pendek je kadang-kadang.nak smart sikit pon kalo pegi hq.itupon gua cuma tukar pakai kemeja kompeni dengan kasut adidas superstar yang ada dalam kereta gua.

tapi pikir panjang takut malu, gua masuk jugak dalam beg kemeja long sleeve sekeping.baju yang dah berhabuk,last kali pakai masa interview dua tahun lepas.gua sumbat baju tu pon takut in case,kang gua sorang-sorang pulak pakai macam nak pegi low yatt.tapi pagi tadi tengah berak gua terpikir.kenapa gua nak korban identiti kerja gua? kenapa nak dressing macam yuppie? tak true.

keluar jamban,gua bukak beg,buang long sleeve teros gua capai kemeja-kemeja lengan pendek dengan tshirt...baru true,omputeh kata apa,be yourself.dah-dah,gua nak gi kl dah ni (padahal nak balik penang singgah makan kat umah dulu)...kihkihkih

Friday, December 3, 2010

harga minyak dan gula naik.rakyat gembira.

harga minyak naik lagi tengah malam ni.shit.aritu kata cuma RON97 saja diapungkan ikut harga pasaran.abes,arini apa cerita? oh ya,kenaikan arini siap dengan pakej kombo.gula pon naik sama.

kalo selama ni,harga minyak naik semua benda barang naik.buleh bayang dak harga makan selepas ni? last time,bila harga gula naik pon kedai kat kokdiang teh o ais pon dah naik 20sen.kali ini? gua tak tau menteri ni sedar atau tak.bila cakap harga minyak naik,harga barang lain tak akan naik.ada orang percaya ke? rasa orang bangang je buleh percaya.

lagi satu gua rasa kenyataan paling basi setiap kali naik harga minyak,mesti keluar dari mulut menteri harga negara jiran lagi mahal.shit lah,gua rasa sejak gua paham pasal benda-benda macam ni,inilah alasan yang sama yang diguna oleh semua menteri.diulang-ulang sampai mati.setiap kali naik harga mesti compare dengan thailand,singapore dan indonesia.negara yang tak keluar minyak.tapi tak pernah nak compare dengan brunei.

rakyat dah bijak,bukan macam orang dulu yang buleh terima bulat-bulat je cakap menteri.cari la idea lain.tunjuk bijak sikit.jangan bijak bela perot saje.

Wednesday, December 1, 2010

2 tahun di kokdiang

kalo ikut perkiraan kalendar gregory,ini hari genap 2 tahun gua jadi penduduk kokdiang.gua mula kena posting kat kokdiang 1/12/2008.sejak 2008,gua tengok tak banyak sangat berubah.cuma dua benda je jalan 4 lane dari jitra-arau dah siap (sampai kokdiang je baru siap,arau idak lagi),lagi satu ada arked baru bukak dekat pekan kokdiang.itu je.yang lain masih sama seperti dua tahun lepas.sempena 2 tahun gua dah menghuni kokdiang ni,gua nak catat benda-benda menarik tentang kokdiang pada pandangan gua.

1. tiada jualan surat khabar bahasa inggeris di kokdiang.gua suka baca the star,sebab berbaloi.tapi gua tak tau kenapa satu pon tak dijual di kokdiang.yang pelik,surat khabar politik berlambak-lambak.

2.pasar malam di kokdiang tak menarik.tak banyak benda yang gua buleh telan.tak banyak variety.sepanjang dua tahun,setiap kali gi pasar malam,benda sama yang gua beli.

3.penjual apam balik di kokdiang menipu.diorang tak letak jagung.kalo nak jagung kena beli yang special harga 70sen.wadehel? apam balik wajib ada jagung!

4.kedai pasembor punya banyak kat kokdiang,tapi gua tak berapa berkenan.sebab dia tak buleh nak pilih-pilih.pasembor terbaik tetap di penang.

5.awek-awek kokdiang obses dengan muka putih.suka pakai pemutih muka,yang buat muka cerah dan merah-merah sampai gua kadang-kadang takut nak tengok.muka puteh,tapi bila tengok tangan dengan kaki gelap.weird.

6.yang lelaki pulak suka main motor.bajet mat rempit.kesukaan diorang suka lepak ramai-ramai sambil bukak lagu dekat henfon pakai speaker.diorang pikir diorang cool,bajet awek buleh sangkut,padahal annoying btol.

7.masjid kokdiang membenarkan orang meniaga di kawasan mesjid hari jumaat walaupon azan dah berkumandang.kalo ikut hukum/quran tak buleh.

8.kenduri kawen buleh dibuat setiap hari.tak perlu tunggu hari jumaat/sabtu/ahad.sebab tu time cuti sekolah gua buleh makan pree setiap hari.

9.makan di kokdiang masih murah.laksa sebungkus seringgit pon masih ada orang jual.

gua tak ingat dah apa benda yang menarik kat kokdiang ni.takde la menarik sangat kokdiang ni.tapi kira gua steady lagi la buleh tahan hidup dua tahun kat sini.