Thursday, August 16, 2012

Ramadhan dan syawal 1433

Sepanjang bulan puasa tahun ni, ada dua persoalan yang gua asek terpikir dari hari pertama puasa.sampai la ke hari ini.

yang pertama ; kenapa kita tak niat puasa sebelum masuk waktu maghrib? kalo ikut niat puasa kan ada perkataan 'esok'.dan kalo ikut islam, hari baru bermula selepas masuk waktu maghrib.jadi sepatutnya kalau ikut bahasa dan logik.kita patut berniat puasa sebelum berbuka.

yang kedua ; tentang lailatul qadar. bayangkan ada dua orang yang berpuasa.seorang ni puasa dengan betol, terawih setiap malam buat 23, buat sembahyang sunat lagi.tapi bila lailatul qadar, dia tak terbangun atau sakit yang menyebabkan dia tak boleh beribadah.yang sorang ni pulak,puasa macam biasa,terawih jarang pergi dan tak pernah buat 23.tapi bila tiba-tiba dia rajin untuk buat 23 kena pulak malam tu lailatul qadar. adakah yang pertama tak dapat ganjaran 1000 bulan tapi yang yang kedua tu dapat ganjaran 1000 bulan?

itu saje yang gua terpikir bulan puasa ni....gua bukan nak bias sebab iklan ni iklan raya kompeni gua.tapi, inilah iklan yang berjaya buat gua sebak. mau tak sedih bila budak tu cakap "kami anak yatim,kami nak tumpang".perghhh,keluar manly tears gua.

tapi sedih-sedih jugak bila tengok.realitinya kat luar tu.ramai anak yatim,oku, dan orang tua yang perlukan pertolongan.kita ni yang berkemampuan dan cukup sifat cuba lah bantu.walaupon hanya memberi secupak beras.

selamat hari raya aidilfitri.maaf zahir batin.

No comments:

Post a Comment