Tuesday, April 26, 2011

pembayar cukai

gua baru selesai buat e-filling.tahun lepas gua kena pcb agak banyak berbanding tahun sebelumnya.kena ribu-ribu jugak la.agak banyak duit yang gua bagi kepada kerajaan.kalau dihitung dengan teliti,nilai duit yang gua bagi kepada kerajaan bukan pcb saja.cukai servis di kedai fast food,bil telefon,astro dan macam-macam lagi.banyak sebenarnya.ikut bajet 2011,tax tu naik lagi 1%.dem.

tapi kemana duit gua tu semua pergi? kemana duit kita semua pegi?

masalah di malaysia ni,kerajaan dan surat khabar cakap tak telus.pendapatan kerajaan melalui cukai,dianggap duit kerajaan.bukan duit rakyat.pernah kita dengar menteri atau dekat parlimen bila kerajaan umumkan sesuatu projek,mereka akan katakan bajet datang dari duit rakyat.jawapannya tak.sebab tu orang kampung tak tau kemana duit service tax yang dia bayar bila makan di kfc pergi ke mana.

kalau baca atau tonton berita dari luar negara seperti uk diorang tak ada perkataan duit kerajaan.duit kerajaan disebut tax-payer money.contoh dalam satu tajuk berita dailymail uk.


tengok macam mana negara luar punya tajuk berita.tax-payer cash.kerajaan beli arak pon rakyat boleh tau pakai duit siapa.cuba bayangkan kalo utusan atau berita harian tulis macam ni.mau tak terbeliak bijik mata orang kampung? sikit-sikit baca duit rakyat kerajaan buat itu ini.contoh ada berita, tulis bik mama beli spender pakai duit pembayar cukai kahkahkah.tak pon paling terbaru,kerajaan nak buat web email 1malaysia apa bala ntah.bayar juta-juta kat kompeni yang nak lingkup.dah la tu,buat akaun emel ntah apa-apa.ade ke patut nak hantar emel kena bayar 50sen.gila ke apa?
kadang-kadang gua rasa orang barat lagi bagus dan telus dari malaysia ni.

No comments:

Post a Comment