Friday, May 20, 2011

hospital kuala lumpur

sabtu lepas gua ke hkl.bawak mak dan bapak melawat bapa sedara yang nak operate sebab kencing manis.kalo nak ke kl memang otomatik gua kena jadi driver,disebabkan pemahaman jalan kl gua yang agak ekselen.hasil 6tahun merempit masa student dulu.

hkl bukan tempat asing bagi gua.gua ni kire alumni hospital tu.lepas beranak gua kena hantar ke hkl.sebab perot gua masa baby sangat boncit atau kembung.masa tu gua terlalu kecik jadi gua tak boleh ingat dan tak tau pon cerita sebenar.yang gua tau,dari penang kena hantar hkl,kena bedah perot,duduk dalam inkubator dan macam-macam lagi la.gua tak pernah tanya mak pon.sebab takut nak dengar.tapi masa gua buat medical check up sebelum masuk u dulu.doctor tu ada cakap.kalo parut kt perut,kena operate masa baby,itu tanda kena penyakit biletary athresia.benda-benda berkaitan hati kalo tak silap.ntah btol ntah idak le gua eja gitu.tapi memang gitu la bunyi nye.doctor tu cakap,nasib baik gua cepat diselamatkan dan diubat.benda ni memang boleh bawak maut kepada baby.bila dengar macam tu memang buat gua seram.sebab tu gua malas tanya.

sambung cerita hkl ni,gua nak komplen la sket.kenapa la keadaan wad kat hkl tu langsung tak ceria.kasi la ceria dan happening sket.pasang lagu-lagu ke,letak tibi sebijik dua,ada playstation ke.koman-koman pon letak la tempat membaca ke.ini,langsung takde apa.boring tau.kesian la orang yang sakit tu.dah la sakit,asek terbaring je,apa pon takde benda nak buat.tido,makan ubat,layan orang datang ziarah.itu je.tak ceria,tak hepi macam mana nak cepat baik? bagi la ada aktiviti sket untuk pesakit tu.

ke memang diorang saja nak buat macam tu.nak bagi keazaman kepada pesakit,supaya lepas keluar jaga kesihatan elok-elok.supaya tak masuk balik hospital.lebih kurang macam lokap atau penjara la kot.mana la tau kan,psiko je lebih.kehkehkeh..

tapi apa pon,gua nak pesan kat diri sendiri dan semua,jaga la kesihatan elok-elok.makan dan minum jaga.kurangkan la benda manis atau masin.takut gua kalo kena kencing manis kena potong kaki apa semua.cuba bayangkan arini ada kaki,esok bangun pagi lepas operate satu kaki dah takde.menakutkan...

2 comments:

  1. nikmat dah kene tarik klu camtu. . h0ho,

    ReplyDelete
  2. bila dah kena tarik nak nyesal tak guna...

    ReplyDelete